top of page

”Mozartin hiukset osoittaa jälleen kerran, että kirjailija hallitsee tämän lajityypin suvereenisti. Psykologinen tarkkanäköisyys, juonenkäänteiden yllätyksellisyys ja muodon kiinteys on tavoitettu kiitettävästi.
   (…) Lintunen pystyy kehittelemään näennäisesti pienimuotoisista sattumuksista elämää suurempaa dramatiikkaa. Hän puhkoo arkipäivän täyteen ihmeitä, jopa magiaa.”


Eija Komu, Keskisuomalainen, Savon Sanomat, Karjalainen ja Etelä-Suomen Sanomat 
 


”Uusissa novelleissaan Maritta Lintunen pohtii kiinnostavalla tavalla musiikin voimaa ihmiseen (…) Mozartin hiuksetsyväluotaa taiteilijuutta – muusikkoutta, esittäjyyttä – sitä mitä se on estradin loisteessa ja mitä backstagen puolella.
   (…) Lintunen kuvaa pistämättömän hyvin novelliensa tyypit (…)
   Runojen, romaanien ja novellien taiturina Maritta Lintunen on jo saavuttanut paljon.
   Edellä kulkenut mestari Raija Siekkinen tiesi, ja Lintunenkin tietää, miten tärkeätä novellia kirjoittaessa on olla kertomatta aivan kaikkea.”


Satu Koskimies, Helsingin Sanomat 
 


”Maritta Lintusen uusi kirja, novellikokoelma Mozartin hiukset, rakentuu kokonaan musiikin ympärille. Idea on mainio. (…) 
   Novelleissa on merkillinen sekoitus huumoria ja tragiikkaa. (…)
   Kun novellit lisäksi ovat rakenteeltaan jänteviä mutta samalla sopivan aukkoisia, salaviisaita ja salaperäisiä, niitä lukee nautinnokseen (…)


Raija Hakala, Pohjolan Sanomat 
 


”Heti ensi novellista Maritta Lintusen uusi kokoelma vetäisee lukijan mukaansa vahvaan tarinointiin.”


Sari Pullinen, Kouvolan Sanomat, Kymen Sanomat ja Etelä-Saimaa
 


”Maritta Lintusen novellit ovat hiottua laatutyötä. (…) Lintunen kirjoittaa tyylipuhdasta taidenovellia, jossa lauseet ovat harkittuja, kauneus viimeisteltyä ja pinnanalaiset liikkeet suuria. (…) Nykyisin näkee aivan liian vähän Lintusen kaltaista viimeiseen asti hiottua proosaa, joka nytkähtää juuri oikeassa kohdassa ja jonka viimeinen virke huipentaa ja jättää koko kotimatkan kestävän jälkikaiun.”


Karo Hämäläinen, Suomen Kuvalehti 
 


”Mozartin hiusten yhdeksää novellia yhdistää musiikki. Maritta Lintusen kerronta on erittäin selkeää, hauskaa ja moniulotteista. Lukija yllätetään taitavan kirjailijan vaistolla joka tarinassa. Musiikin kuvauksissa ei sorruta latteuksiin. Novelleissa tuntuu musiikkielämän armottomuus ja sovinnaisuus mutta samalla musiikin ja elämän moninaisuus. Novellit on järjestetty erinomaisesti, sillä syvintä eetosta edustava Horkka on sijoitettu loppuun.”


Pekka Haahti, Salon Seudun Sanomat 
 


”Johtoteemana kulkee ihmisen ikuinen ikävä jonkun toisen luo, ja kaikenlainen kohtaaminen käy teoksessa nimenomaan yksilötasolla.
   (…) Lintusen tekniikka on takauma, joka toki tarpeellisesti perustelee nykyhetkessä pieniltä näyttävät liikahdukset varsinaisiksi maanjäristyksiksi.
   (…) Teos rakentuu auditiivisesti pikkutarkaksi kokonaismaailmaksi, jossa ihmissuhteet ovat värähtelytaajuuksia ja mitättömät kolahdukset raportoimisen arvoisia.
   (…) Ei Mozartin hiukset pelkkää hentoviivaa ole. Pistävyydessään, ajoittaisessa absurdiudessaan ja ihan vain vilpittömässä hauskuudessaan kokoelma kestää vertailun Kari Hotakaisen Finnhitsiin (2007).
   (…) Arjen absurdista ammentavalle Hotakais-henkiselle tarinaniskennälle tuntuisi olevan enemmänkin tilaa. Yhtä kaikki, Lintusen novellistiikka on ehdottoman tarpeellista kirjallisuutta.”


Raisa Mattila, Parnasso 
 


”Ihmisten arkea kuvataan tarkkanäköisesti, mutta teokseen sisältyy myös korkeamman kulttuurin musiikin osaamista.
   (…) Lintunen osaa jättää tarinoiden loput niin kutkuttavasti auki, että voi uskoa minkä tahansa olevan mahdollista.”


Elisa Grönholm, Länsi-Uusimaa 
 


”Monissa novelleissa Lintunen vie ihmiset ratkaisun hetkelle, tilanteeseen, jolloin he viimein uskaltavat ottaa kohtalonsa omiin käsiinsä ja valita sen elämän, jonka haluavat.
   Lintunen osoittaa, että kyllä naisetkin kirjallisuudessa huumorin taitavat. Huumorin ilmapiiri huokuu läpi kokoelman eri vahvuisena.
   (…) Lintusen proosateksti on kuin runoa: kuvailevaa, tiivistä ja silti lukijan ajatuksille tilaa jättävää.”


Hannele Puhtimäki, Ilkka 
 


”Maritta Lintusen mainio novellikokoelma Mozartin hiuksetkoskettelee parisuhteita. Osa novellien suhteiden kipupisteistä on ihan normaaleja ja arkisia, osa todella vinoja. Yhteistä kokoelman kaikille jutuille on kunnon etukeno, joka vie tekstiä komeasti eteenpäin. (…)
   Lintunen kirjoittaa taitavasti erilaisten ja eri-ikäisten ihmisten ajatuksista. Kaikki suuret tunteet ovat kokoelmassa vahvasti läsnä. Pääpaino ei ole tapahtumissa, vaan tunteissa ja niiden aiheuttamissa reaktioissa. Ihmiset osoittautuvat rehellisiksi tunteilleen, mutta eivät niinkään toisilleen.”


Anssi Lehtimäki, Pohjalainen.fi 
 


”Maritta Lintusen kirjat – romaanit, novellit ja runoteokset – ovat hiottuja ja loppuun asti ajateltuja. Mozartin hiukset -novellikokoelma ei poikkea kirjailijan tuotannosta.
   Lintunen osoittaa kuuluvansa suomalaisten novellistien harvalukuiseen kärkikaartiin. Lukija nauttii tyylin kuulaudesta ja tarkkuudesta.”
Mari Mörö, Meidän Suomi

”Novellit ovat laatutavaraa ja houkuttavat lukemaan kirjan kannesta kanteen. 


Jouko Varonen, Wärtsilän lehti

bottom of page