top of page

KIRJAT

Sata auringonkiertoa.jpeg
Sata
auringonkiertoa

ISBN 9789510493496

 

”Sata auringonkiertoa” on romaani juurista, kielestä, murteesta ja sen merkityksestä. Se on kuvaus yläkarjalaisesta sielunmaisemasta, maaseudun ja kaupungin välisestä ristivedosta, häpeästä ja omanarvontunnosta. 

Ja ennen kaikkea: haikeasta ilosta, joka leijailee vanhojen niittyjen, hiljaisten korpilampien ja sinisten vaarojen yllä."

kanadanhanhi
Kanadanhanhi -
Valitut novellit

ISBN 9789510477960

 

Nautinnollisia lukuelämyksiä suomalaisen nykynovellin mestarilta.

"Jos Romaani on kartanon isomahainen, korskea isäntä,ja Runo isännän mystisiä näkyjä kokeva tytär,olkoon Novelli se nurkassa kyyhöttävä, pistäväsilmäinenja teräväsanainen sukulaistäti,joka osuu aina lähimmäksi totuutta,ja jota ei kaikista yrityksistä huolimatta saada millään hengiltä." 

Maritta Lintusen novellitaide on psykologisesti tarkkaa ja dramaattisesti taidokasta. Yksittäisestä hetkestä tihkuu suurempi tarina ja arkisessa kohtaamisessa on läsnä mennyt, nykyinen ja tuleva. Näennäisesti pienimuotoisista sattumuksista kehkeytyy ihmeitä.

Kanadanhanheen Lintunen on valinnut novelleja kaikista viidestä novellikokoelmastaan, teoksista Ovisilmä (2006), Tapaus Sidoroff (2008), Mozartin hiukset (2011), Takapiru (2016) ja Boriksen lapset (2021).

Boriksen lapset kansi.jpg
Boriksen lapset

ISBN 9789510456231

 

Boriksen lapset kuvaa suomalaisten ja venäläisten kyräily- ja kiintymyssuhdetta kirkkaasti ja kaunistelematta.

Niminovellissa nuori Sulo lähtee vuonna 1935 Viipuriin tunnetun ja ankaran Boris Sirpon viulunsoiton oppilaaksi. Vuosikymmeniä myöhemmin arkistonhoitaja saa käsiinsä Sulon päiväkirjan ja alkaa selvittää tämän mysteeriä.

Nykyään moni etsii rajan takaa kadonnutta aikaa, kuten Ojanen, joka kaivaa Karjalan metsissä kaatuneen veljen luita.

Naapuria epäillään ja illuusioihin paetaan. Lähemmässä tarkastelussa muistot ja aikaisemmilta sukupolvilta perityt totuudet muuttuvat.

Kirjeitä_Suolavuonolta.jpg

Kirjeitä

Suolavuonolta

ISBN 9789511376378

 

Sigvald Johansen on eksentrinen akustiikkasuunnittelija, alansa ehdoton huippu. Hän on pitänyt yhtä lapsuudenystävänsä, oslolaisen Olafin kanssa jo vuosikymmenet. Miehet ovat eriparisia, eripuraisiakin. Nyt heillä on kuitenkin suunnitelma ja sen toteuttamiseksi Sigvald on matkustanut syrjäiselle Suolavuonolle. Siellä hän asettuu vaatimattomaan mökkiin, kirjoittaa Olafille kirjeitä ja pian yhteinen suunnitelma on muisto vain. Löytääkö Sigvald kaipaamansa hiljaisuuden?

Kirjeitä Suolavuonolta on runollinen romaani syyllisyydestä, riippuvuudesta ja hiljaisuuden kaipuusta. Samalla se on rakkaustarina, joka todistaa kuinka maapallo on kutistunut ja ihmisen kotimaa laajentunut koko maailmaksi.

Stella

ISBN 9789510430361

 

Ole varovainen. Hyvää tarkoittavan ihmisen tahto voi olla lujempi kuin sinun tahtosi.

 

Nuori tyttö muuttaa Helsinkiin kesäksi ja vuokraa huoneen entisen laulajattaren luota. Kesä venyy vuosiksi eikä paluuta entiseen ole.

Liisa on sairaanhoitaja, joka kirjoitti nuorena runoja. Hänen poikansa Juri on lääkäri, joka olisi halunnut pianistiksi. Vasta myöhemmin selviää, miksi Liisa myi pianon ja lopetti pojan soittotunnit tältä kysymättä.

Sattumalta Juri pääsee säestämään mezzosopraanoa, jolla on ihmeellinen ääni ja tulkintakyky. Intohimo syttyy uudelleen.

Lahjakkuus on armo ja taakka. Mutta mitä tapahtuu, jos muut päättävät puolestasi?

Takapiru

ISBN-978-951-0-41576-4

 

MITÄ TAUSTALLA HÄÄRIVÄ TAKAPIRU VOI SAADA AIKAAN?

 

Maritta Lintusen mestarillisissa novelleissa ihmiset toimivat yllättävien yllykkeiden vieminä. 

 

Kirjailija saa viestejä tuntemattomalta ja alkaa työstää romaaniaan tämän antamien vihjesanojen mukaan. Opettajan luokalle tulee välkky poika, jonka ärsyttämänä opettaja paljastaa omat heikkoutensa. Menneisyyttään ei kukaan pääse pakoon: tyttöystävä vuosien takaa tupsahtaa vastaan kiusallisessa tilanteessa, tai yhtäkkiä joutuu muistamaan jonkun, jolla ei kuvitellut olevan merkitystä. 

 

Lintunen kuvaa oivaltavasti eri-ikäisiä ihmisiä, joiden moraalikäsityksiä elämänkokemus ja oma sukupolvi muokkaavat. Kun entinen poikakodin kasvatti neuvoo pojanpoikaansa lyömään kiusaajaa, ei hän saakaan siihen tukea omalta pojaltaan. Nuori tyttö sen sijaan päättää yhdessä veljensä kanssa kostaa tuttavamiehen lähentelyt. Oikean ja väärän raja on häilyvä ja hyvät aikeet saattavat johtaa arvaamattomiin tuloksiin.

 

Maritta Lintusen novellit ovat taidokasta kerrontaa: hän tarttuu hetkeen intensiivisesti ja kuvaa ihmistä herkkävaistoisesti. Takapirun tarinoissa hän sujahtaa erilaisiin ajatusmaailmoihin vaivattomasti arvottamatta niitä keskenään. 

Hulluruohola

ISBN-978-951-0-40619-9

Romaani ihmismielen saloista

 

Ajelehdittuaan vuosia maailmalla nelikymppinen Sara Järä avaa kotiovensa Helsingissä. Pari tuntia myöhemmin hän istuu isoisänsä autossa öisessä lumimyrskyssä matkalla tuntemattomaan.

 

Autioituneen Riihen kylän koulusta on tulossa asuinsija ihmisille, jotka ovat psykiatrisen hoidon ulottumattomissa. Kellarissa kuhisee hulluruohoviljelmä. Sara joutuu miettimään, mitä on olla ihminen, jolle todellisuus ei riitä.


Hulluruohola on romaani sopeutumattomuudesta, ympäristön paineista, originelliudesta. Se on romaani rakkaudesta, hauraudesta ja mielikuvituksen voimasta.

Sydänraja

ISBN-978-951-0-38631-6

Verisukulaisen vaiettu kohtalo viitoittaa nuoren Ronja Sachsen elämän suuntaa. Road storyksi muuntuva tarina surusta, sankaruudesta ja toveruudesta.

 

”Ole sinä se, joka ei unohda minua. Se joka todistaa puolestani.”  17-vuotiaana Ronja löytää vintiltä isoenoaan koskevat dokumentit. Jatkosodassa kaatuneen verisukulaisen kohtalo alkaa viitoittaa Ronjan elämän suuntaa, ja ylioppilaskeväänään yksinäinen uhmakas tyttö vaihtaa sukunimensä Sachseksi, ihailemansa sotilaan mukaan. 

 

Ronja päätyy ääri-isänmaallisen Sydänraja-verkoston jäseneksi, mutta saa huomata, että toverillinen yhteisö dominoi, manipuloi ja vaatii palveluksia jäseniltään. Sydänrajan käskystä Ronja matkaa Venäjän Karjalaan ja soluttautuu arvaamattaan uskonlahkolaisten bussiseurueeseen. Seurueen kuljettajasta hän saa yllättäen itselleen apurin 

 

Sydänraja on road storyksi taipuva tarina vaarallisesta lojaalisuudesta, sankaruudesta ja surusta. Maritta Lintunen taitaa henkilöidensä päänsisäisen dialogin ja löytää selitykset heidän ratkaisuilleen.

 

 

Mozartin hiukset

ISBN-978-951-0-37283-8

Syttyneitä,sammuneita ja maata kiertäviä tähtiä

 

Kansainvälisentason konserttipianisti joutuu nöyrtymään päivittäistavaramarketintaustamuusikoksi. Hiljaiseen asiakaskuntaan ilmaantuu nainen, jokamenneisyydessä loukkasi häntä pahimmalla mahdollisella tavalla.

 

Erirytmisetsisarukset punnitsevat elämänvalintojaan lapsuusmaisemissaan. Habitustaanvarjelevan oopperadiivan ja työttömän putkimiehen kesäinen kohtaaminen on molemmilleohikiitävä mutta kivulias hetki.

 

Vaimonymmärrys voi olla myös ylenpalttisen liioiteltua. Pystyyn keloutunuteläkeläismies saa luvan juopua shamanistisesta lapintaiasta, mutta koituukoeroottisesti viekoitteleva tunturijoiku sittenkin ukkomiehen joutsenlauluksi?

 

Voiko kuolleeseen säveltäjämestariin rakastua? Kokoelman niminovelli onklassisen pahaenteiseksi kehittyvä kertomus pakkomielteisestä naisesta, jonkasalainen haave houkuttaa kurottamaan liian kauaksi – todellisuuden tuollepuolen.

 

Mozartin hiukset on soljuvasti nuotinnettu novellikokoelma ihmissuhteiden dissonanssista.

Heijastus

ISBN-978-951-0-37216-6

Vahvatunnelmainen ja herkkävaistoinen romaani kolmen kertojaminän epäsovinnaisista sidonnaisuuksista sekä mielen vapaudesta ja vankeudesta.

 

”Siinä puhuu mies, joka ei ole vielä nähnyt että jokaisen luvun takana häilyy varjoluku. Että jokaisen kirkkaan päätelmän saumassa on ratkeama. Ja siitä ratkeamasta pilkottaa vastakkaisen päätelmän kuvajainen.” 

 

”Kysymyksistä pääsee vapaaksi vasta sitten, kun lakkaa etsimästä itselleen mieluisinta vastausta. Sitä ei löydy. Vastaukset ovat harvoin mieluisia.” 

 

”Minun mieheni kertoo minun mieheni kuolemasta.Minä olen naimisissa, ja leski.Minulla on poika, mutta en ole äiti. Minulla on elämä, joka on tehty mahdottomaksi elää.” 

 

Yksi toukokuinen lauantai hiljaisessa pikkukaupungissa. Miehen ja kahden eri-ikäisen naisen historiat punoutuvat yhteen omituisia teitä, kun jokainen heistä ajautuu tekemään tiliä tekojensa, menneisyytensä ja valintojensa kanssa. 

 

Heijastus on vahvatunnelmainen, moniääninen ja herkkävaistoinen ihmissuhderomaani epäsovinnaisista sidonnaisuuksista, mielen vapaudesta ja vankeudesta. Kolmen kertojan toisistaan kimpoilevat tarinat muodostavat heijastusten ja vastaheijastusten sarjan, lopulta myös itsensä peilikuvan.

Tapaus Sidoroff

ISBN-9789510345443

”Torvisenkylän pätmänni” Pasi haaveilee elämänsä käännekohdasta, joka saisi huolehtivat vanhemmat oivaltamaan poikansa todellisen olemuksen. Tilaisuus odottamattomaan sankaritekoon tarjoutuu kantamattomilla kevätjäillä. 

Hyökkäys on paras puolustus, jos omatunto alkaa kolkuttaa. Syrjähyppyyn syyllistynyt Maija sisuuntuu antennia selässään kantaviin luontokappaleihin ja hämmästyy aviomiehensä kekseliäistä salakuunteluyrityksistä. 

Niminovellissa armeijan kapiaisena viihtyvä Raimo hinaa sotaveteraani-isäänsä hurmoshenkisten puhetilaisuuksiensa tukihenkilönä. Puolet leukaluustaan aikoinaan jatkosodassa menettänyt elävä sotasaalis on mykkä vastustaja pojalle, jonka mielestä Kannaksen karkumatka jäi isän osalta häpeälliseen osamaksuvaiheeseen. 

Maritta Lintusen ilmaisu on riemastuttavan ekspressiivistä. Novellien henkilöitä yhdistävät toisinaan absurdit väärinymmärrykset tai liian pitkä puhumattomuus; tragikoominen tasapainoilu totuuksien, valheiden ja kuvitelmien kehällä.

Ovisilmä

ISBN-9789510321669

Vanhuksen kauhun hetkistä alkaa 
irvokkaan todellinen piinaviikko. 

Ovisilmä vangitsee naapurin, 
tirkistelystä tulee pakkomielle. 

Menestyjän kujanjuoksua 
kiihdyttää muistojen kipeys. 

Pinnistelevät pikkusisarukset, 
poissaolevan äidin kotimiehet. 


Maritta Lintusen novellien ihmiset eivät hellitä. He sinnittelevät, esittävät rohkeaa ja jatkavat kujanjuoksua. Tarkkasilmäinen novellisti on löytänyt kipupisteet: lapsuuden traumat, kuvitellut ja todelliset uhkat ja pelot, ihmisen yksinäisyyden. Dramaattisista vastakkainasetteluista syntyy provosoivia novelleja, joissa lämmin huumori ja osuva ironia toimivat vastavoimina.

Sukukaktus

ISBN-978-951-0-28234-2

"Jonakin päivänä talo synnyttää minut – työnnän oven auki, talo lyyhistyy, rypistyy kasaan kuin vanhus ja minä kävelen ulos, haukon henkeäni."

Nuori nainen on aina rakastanut maisemassa lymyäviä tarinoita. Juurettomuuden tunne saa hänet tekemään toivioretken lapsuutensa rautatieasemalle. Sinne missä kolmen sukupolven kohtalot risteävät. Missä paljon kokeneet isoäiti ja äiti ovat karaisseet häntä, varoittaneet sortumasta heikkoon mieheen.

Sukukaktus on Maritta Lintusen ensimmäinen romaani, tuoreesti elämältä maistuva, impressionistisissa tuokiokuvissaan vahva nuoren naisen kehitystarina. Kliseet vahvuudesta ja heikkoudesta murtuvat, kun kuvaan ilmestyy musiikinopiskelija-sivari Jiri ja orastava rakkaus vaihtuu erossa olemisen kipeyteen. Nainen löytää nukkavierun talon ja alkaa muovata siitä kotia elämänsä tarinoille ja vanhan aseman lentohiekkaan juurruttamalleen kaktusparille.

bottom of page