top of page

“Maritta Lintusen novellikokoelmassa ihminen näyttäytyy raadollisena mutta kiehtovana olentona – joka niin usein joutuu toteamaan olevansa vain lastu lainehilla. Romaaneja ja runokokoelmiakin kirjoittanut Lintunen suorastaan tuhlailee herkullisia henkilöhahmoja. Monesta niistä saisi heittämällä televisiosarjan, mutta se tuskin olisi yhtä vangitseva kuin Lintusen Takapiru.”

 

Tuomo Karhu, Turun Sanomat

​

“Maritta Lintusen novellikokoelma Takapiru sisältää kymmenen novellia, jotka käsittelevät moraalisuuden rajapintoja. Kokoelma johdattaa tummasävyiseen maailmaan, jossa yksilön tekemät päätökset ja teot nostetaan esiin. Lintunen kyseenalaistaa totutun maailmanjärjestyksen ja tuo päivänvaloon asioiden nurjan puolen.— Lintunen luo jännitettä kuvaamalla lähimmäisenrakkauden kaiken kattavaa voimaa ja yksilön omakohtaista näkemystä asioista. Mikä on totuus, ja kuinka paljon siihen voi itse vaikuttaa?— Novellikokoelman tiivis tunnelma syntyy tarkasta ihmiskuvauksesta ja nopeina vyöryvien tilanteiden hallitusta kuvaamisesta. Temaattisiksi vastakohtapareiksi muotoutuvat muun muassa väärintekijä ja uhri, oikeus ja vääryys, ihminen ja luonto sekä valhe ja totuus.

Lintusen novellit kyseenalaistavat ja ironisoivat maailmaa. Ne herättävät lukijan ajattelemaan yhteiskunnan ja maailman tilaa. Moraali ja moraalin puute kulkevat rinnakkain läpi kokoelman. Teoksen aiheina käsitellään rakkautta, petosta sekä totuuden ja valheen rajaa. Teemaksi nousee moraalisesti häilyvän ihmisen selviytyminen arkipäiväisessä elämässä.

Kokonaisuutena Takapiru on huoliteltu teos. Sen voima on kielen välittämässä tiiviissä tunnelmassa ja henkilökuvauksen intensiivisyydessä. Novellit kuvaavat tavallisia ihmisiä, joiden elämä muuttuu silmänräpäyksessä, kun ulkopuolelta tuleva voima asettaa henkilöt uuden tilanteen eteen.

Myös ihmissuhteiden intensiivisyys ja valta-asetelmat yhdistävät novelleja. — Ylipäätään novelleissa nousevat vahvasti esiin ihmisen ylivalta suhteessa ”toiseen” ja häikäilemätön vallankäyttö. Suuret aiheet risteävät teoksessa paljastaen petosten alta jotain peri-inhimillistä. Paljaana esitetty ihminen kauhistuttaa ja aiheuttaa groteskia tunnelmaa.

Takapiru tuo esiin maailman nurjan puolen sekä ihmisen irrallisuuden ja subjektiivisuuden siinä. Teos on myös ajankohtainen, sillä se heijastelee elämää nyky-yhteiskunnassa. Törmäyskurssilla maailman kanssa käyvä ihminen on eksyksissä, mistä seuraa epätasa-arvoa ja moraalisesti arveluttavaa käytöstä.Takapiru kuvaa pysäyttävästi totuuden ja valheen välistä hiuksen hienoa rajaa.”

 

Mette Vesistö, Kirjallisuuslehti Lumooja

​

“Lintusen kymmenes teos ja neljäs novellikokoelma Takapiru on täynnä toinen toistaan epäluotettavampia kertojia, raa´an ja viheliäisen nautinnollisia käänteitä, konflikteja, herkkyyttä ja kauneutta sekä pysäyttäviä lopputulemia.”

 

Maija Vesanen, Parnasso

​

​

“Lintusella on ilmiömäinen tapa kirjoittaa loput juuri sopivalla tavalla avoimiksi niin, ettei lukija jää tyhjän päälle, vaan avoin loppu avaa portin uudelle. – Lintunen kuvaa yllykkeistä nousevaa väkivaltaa rehellisesti, yksilön epävarmuuden ja ihmisyyden huomioiden. – Lintunen kuvaa hienosti tarkkailemalla hetkiä, jolloin ihminen toimii persoonalleen epätyypillisellä tavalla säilyttääkseen omanarvontuntonsa omissa silmissään. ”

 

Marjaana Roponen, Aamulehti

 

 

“Maritta Lintusen vahvat novellit ovat kuin mallisuorituksia. Lintunen käsittelee elämän peruskonflikteja taitavasti ja pakottomasti. Hän kirjoittaa tilanteista, jolloin kohdataan uhkaaja, ja on tehtävä ratkaiseva siirto.

 

– Novellit on rakennettu tehokkaan dramaturgian varaan.

 

– Vastakkain ovat usein huijari ja huijattu, kiusantekijä ja uhri.”

 

Helsingin Sanomat, Jukka Koskelainen

 

 

“Lintunen tarttuu novelleissaan pelottomasti aiheisiin, jotka lähtökohtaisesti yleisen moraalikäsityksemme mukaan ovat tuomittavia.

 

Takapiru on teos vääryydestä ja sen monista kerrostumista. Novellien maailmoissa vääryyttä ei useinkaan voiteta oikeudella, vaan vääryydellä, valheilla ja viekkaudella. Lintunen onnistuu kirjoittamaan moniulotteisia konflikteja, joita jää pohtimaan vielä novellin päättyessä. Mikä lopulta on oikein ja mikä väärin, ja kuka sen saa määritellä? Kieli on sujuvaa, ja sitä elävöittävät omintakeiset mielikuvat ja sanavalinnat.

 

– Lintusen Takapiru on eheä kokonaisuus, jota on nautinto lukea. Jokainen novelli on omaperäinen pienoiskertomuksensa, mutta myös yhtenäinen teema kannattelee teosta loppuun asti. Kertomusten ankarien ja kovien kohtaloiden vastavalona välkähtää välillä myös toivo. Se, miten siihen tartutaan ja mitä se tuo mukanaan, voi kuitenkin olla kyseenalaista. Se antaa novelleihin lisää tarttumapintaa ja tulkinnanvaraa, lisää kerroksia, joita mielellään kuorii toisellakin lukukerralla.”

 

Turun Sanomat, Noora Yrttiaho

 

 

“Novellien lyhyet repliikit ja kuvailut tekevät tarkkoja havaintoja. Vaivatta juoksevan juonenkehittelyn kekseliäisyys pitää mielenkiintoa yllä. — Yhteensä novellit toimivat pelkistetysti kahtaalle kiskovin ristiriidoin, haetun jännitteen hyväksi.”

 

Keskisuomalainen, Teppo Kulmala

 

 

“En ole aikoihin lukenut näin hyviä novelleja kuin Maritta Lintusen Takapiru. Kerronnan ytimessä ovat ristiriidat ihmisten välillä. – Henkilöistä piirtyy eläviä lähikuvia. Taitavasti Lintunen näyttää erilaisten ajattelujen lähtökohdat ja jättää arvottamisen lukijalle. – Ilmaisu on kirkasta kuin täydenkuun yö. – Maritta Lintunen osaa kiertää ruuvia niin kireälle, että lukija ennakoi jo murtumapisteen. Kun ote hellittääkin, lukukokemus on vivahteikkaampi ja jättää uskon ihmisen mahdollisuuksiin selviytyä kovassa maailmassa. Ennakoimattomat kiepautukset ovat osa lukunautintoa.”

 

Anelma Järvenpää-Summanen, Maaseudun Tulevaisuus

​

​

“Maritta Lintusen novellikokoelma Takapiru (WSOY) on monella tapaa koukuttava kirja. Lintusen teksti on tarkkaa, terävää ja tiivistä, kuten ensiluokkaisissa novelleissa on syytäkin olla. Lintusella on hyvälle novellikirjailijalle tärkeä taito: hän kykenee kirjoittamaan pieneen tilaan isoa tarinaa, jossa paljon tarinaa on myös rivien väleissä. — Lintunen myös rakentaa tarinoihinsa taitavasti jännitteitä. Jokaiseen novelliin sisältyy käänne, joka paljastetaan vasta loppumetreillä.”

 

Ilkka Lappi, Kaupunkimedia Aamuset

​

​

“Lintusen novelleissa lyhyeen tekstiin tiivistyy paljon tapahtumia ja merkityksiä. – Henkilögalleria on monipuolinen. Mukana on hyvin eri-ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissa eläviä ihmisiä. Yhteiskunnalliset asematkin ovat moninaisia ja luovat lisää jännitteitä. – Novellit kuvaavat moraalisesti ristiriitaisia tilanteita, mutta kertoja ei ota ristiriitoihin kantaa, vaan teksti on toteavaa. Lukija saa itse tehdä johtopäätöksensä ja muodostaa mielipiteensä.”

 

Leena Ahlholm, Keskipohjanmaa

 

 

Takapiru blogeissa:

 

Kirjareppu

 

Hemulin kirjahylly

​

Marjatan kirjat

 

bottom of page